DCR Adventures introduce în vara 2023 un nou program de vară în Grecia, una dintre cele mai apreciate destinații pentru români. Este vorba despre Limnos, insula lui Hefaistos, zeul focului, un loc fermecător și primitor, situat în inima Mării Egee. Este a 8-a insulă ca mărime din Marea Egee și este situată la sud de Samothraki, o altă destinație marca DCR Adventures.

Dar ce face insula Limnos atât de specială? Să descoperim împreună top 10 atracții pe insula Limnos din Grecia:

 

1. Plajele

Photo by Dimitris Kiriakakis on Unsplash

Insula te va întâmpina cu peste 100 de plaje cu nisip fin și apă limpede, 4 dintre ele având și calificativul Blue Flag. Cele din partea vestică a insulei sunt mai populare și mai organizate, cu numeroase beach bar-uri și posibilități de închiriere umbrele și șezlonguri, în timp ce plajele din partea estică sunt perfecte pentru iubitorii de windsurfing și kitesurfing!

 

2. Vinul de Limnos

Principalele soiuri locale sunt Muscat de Alexandria, introdus la începutul secolului al XX-lea, din Egipt, și Limnio (Kalampaki), despre care se presupune că ar fi cel mai vechi soi grecesc, fiind menționat de scriitori precum Isiodos și Homer și despre care se spune că era preferatul lui Aristotel. Mergi la o degustare pe insulă pentru a afla istoria bogată a vinului, dar și pentru a descoperi tehnica culesului in solul vulcanic.

 

3. Sahara Greciei

Unul dintre locurile noastre preferate din Limnos! În nord-vestul insulei, aproape de plaja Gomati, găsim o zonă de o frumusețe rară: Ammothines, sau Deșertul din Limnos, singurul deșert din Grecia! Deși se întinde pe o suprafață de doar 7 hectare, acesta își schimbă constant forma în urma acțiunii vântului.

 

4. Castelul Myrina

Ridicat în perioada bizantină la sfârșitul secolului al XII-lea, acesta este situat în capitala cu același nume și reprezintă unul dintre cele mai bine conservate castele din Grecia. Este impresionant și după căderea serii, când zidurile luminate ale acestuia pot fi admirate de pe faleza capitalei.

 

5. Peștera lui Filoctet (Philoctetes)

Un loc plin de istorie, dar și spectaculos prin felul în care apele cristaline ale Mării Egee au săpat rocile vulcanice. Legenda spune că Filoctet a fost lăsat aici pentru a-și vindeca rana provenită de la o mușcătură de șarpe. Acesta și-ar fi revenit și ar fi pus umărul la câștigarea războiului troian!

 

6. Gastronomia

Gastronomia Greciei este printre cele mai populare din lume, iar Limnos nu dezamăgește la acest capitol. Datorită celor 260km de coastă, mesele sunt bogate în pește și fructe de mare, însă iese în evidență și cu preparate locale.

Pastele tradiționale flomari, facute din faină de Limnos, pot fi savurate la taverna cu același nume. Produsă exclusiv aici pe insulă, brânza Kalathaki Limnou este preparată doar din lapte de capră și oaie, după o rețetă tradițională, fiind lăsată la maturat cel puțin 60 zile.

Venizelika este unul dintre deserturile locale, preparat din migdale, ciocolată răzuită și lichior de portocală. Denumirea provine de la numele fostului prim-ministru al Greciei, Elefherios Venizelos, care a vizitat insula în anul 1912, după eliberarea de Imperiul Otoman.

 

7. Panagia Kakaviotissa

Una dintre cele mai frumoase biserici ale Greciei și singura biserică din lume fără acoperiș este Panagia Kakaviotissa. Situată în apropierea satului Thanos, pe muntele Kakkavos, de unde își trage și numele, aceasta poate fi vizitată doar la finalul unei drumeții ușoare, așa că vei avea nevoie de încălțări adecvate pentru a o putea admira.

 

8. Parcul Geologic Faraklou

În partea de nord a insulei, la malul mării, lângă plaja Pigadeli, vom putea admira un peisaj fascinant, cu roci galben aurii, în diferite forme și mărimi. Ele sunt denumite faraklo, iar oamenii de știință cred că acestea s-au format în urma contactului dintre lava vulcanică și apa mării, în vremea când vulcanii insulei erau activi.

 

9. Situl arheologic Poliochni

Pe coasta de est a insulei se află situl arheologic Poliochni, despre care se spune că este cel mai vechi oraș de pe teritoriul Europei, perioada de înflorire fiind la începutul Epocii de Bronz. Arheologii au identificat aici 4 generații de așezări, cea mai veche datând în urmă cu 6000 de ani. Avea ziduri înalte de 5 metri, străzi bine definite, conducte de apă, dar și o zonă centrală distinctă despre care se crede că ar fi primul parlament din lume!

 

10. Lacul Aliki

Acoperind o zonă de aproximativ 2500 hectare,  acesta reprezintă una dintre cele mai importante zone umede ale insulei. Pe timp de iarnă este casa a peste 135 specii de păsări, aici fiind observată cea mai mare populație de flamingo roz din Grecia, cu peste 5000 de exemplare. Este de regulă plin cu apă de mare, însă vara aceasta se evaporă, lasând în urmă cu peisaj alb impresionant!

 

Vrei și tu să vizitezi insula Limnos din Grecia? Verifică aici următoarea plecare în calendarul DCR Adventures:

Vacanță Grecia, Insula Limnos