Poate părea puțin intimidant să fii la prima ta incursiune în lumea muntelui, dar dacă vrei să te bucuri de peisaje care să își lase plăcut amprenta în memoria ta nu vei avea de ales și odată și odată tot va trebui să îți iei inima în dinți și să te duci efectiv pe traseu.

Nu ai nevoie neapărat de abilități speciale pentru a te bucura de un traseu montan. În esență trebuie să ai grijă cum mergi și să știi în permanență unde te afli. Cu timpul, lucrurile acestea vor deveni mai ușoare și vei vedea că o drumeție este un mod plăcut pentru a te conecta cu natura, a te menține în formă și a îți reîncărca bateriile după o săptămână solicitantă la birou.

Dacă și tu te afli în situația de a merge pentru prima dată pe munte, atunci acest mini ghid este pentru tine, pentru că îți va prezenta o serie de aspecte esențiale care vor putea transforma drumeția într-una sigură și distractivă.

1. ALEGE UN TRASEU PE MĂSURA POSIBILITĂȚILOR

Unsplash | Jeffrey Keenan

 

Cea mai mare greșeală pe care o poți face pe munte este să îți supraestimezi capacitatea de a duce un traseu la bun sfârșit. Din necunoștință de cauză sau ambiție poți ajunge să alegi un traseu care este fie prea lung, fie implică traversări accidentate complicate, aspecte care te pot face să nu te bucuri de drumeție sau, mai rău, să te accidentezi.

 

Dacă ești la primul traseu caută unul care este cât mai ușor, fără zone accidentate și de durată scurtă, pentru a te ajuta să te familiarizezi cu echipamentul și cu dozarea timpului și a energiei. Dacă pe viitor vei dori să faci trasee ceva mai lungi, poți oricând să iei lucrurile progresiv și să te îți faci o strategie proprie pentru cum vrei ca acest lucru să se întâmple. Abordează lucrurile pas cu pas și în timp te vei bucura de cele mai înalte vârfuri.

 

Nu te gândi că mergi la sală și ești bine antrenat. Sau că mergi prin oraș 10 km pe jos fără să obosești. Traseele montane sunt foarte diferite și prezintă o serie de provocări unice care nu se regăsesc în alte condiții. O scurtă pantă abruptă, cu pământ frământat și ușor alunecos, urcată sub soarele necruțător al verii poate fi mult mai grea decât o alergare prin parc sau o oră de antrenament.

 

Pe lângă efortul fizic propriu zis, trebuie să faci un efort și legat de orientare și de înțelegerea traseului. Nu pleca de acasă fără să îți faci temele și fără a te familiariza cât de cât cu acesta. Sunt o mulțime de resurse interesante pe internet care te pot ajuta să găsești detalii despre traseu, despre dificultate, durata estimata de parcurgere a acestuia precum și orientarea pe teren. Nu trebuie să memorezi fiecare cotitură, dar este indicat să ai totuși o vedere de ansamblu a traseului.

2. ALEGE ECHIPAMENTUL POTRIVIT

Unsplash | Emma Francis

 

Un lucru bun în ceea ce privește drumețiile este că nu ai neapărat nevoie de echipament sofisticat și scump pentru a te bucura de ele. Sigur, dacă vrei să urci iarna pe zăpadă sau să escaladezi crestele va trebui să investești în niște piese suplimentare, dar pentru drumeții uzuale te poți descurca și cu ce găsești la Decathlon spre exemplu.

 

Hai să începem cu hainele. Mulți oameni aflați la prima drumeție fac greșeala de a se îmbrăca în haine de oraș crezând că este suficient pentru un traseu, chiar și unul ușor ca cel ales. Ei bine, nu este chiar așa. Spre exemplu, blugii îți pot reduce mobilitatea, tricourile din bumbac odată ce ai transpirat în ele se usucă foarte greu, iar pantalonii scurți te predispun la întâlniri dureroase cu urzicile de pe traseu. Este necesar să investești într-o pereche de pantaloni tehnici, în câteva tricouri sintetice și un polar pentru zilele mai răcoroase.

 

Încălțările sunt foarte, foarte importante, în special pentru siguranța ta. O pereche de adidași sau teneși nu are ce căuta în picioarele tale pe munte. Este un risc serios de a îți luxa picioarele sau chiar mai rău. Mergi într-un magazin de munte și probează o pereche de bocanci care ți se potrivește bine pe picior, care au talpă cu aderență sporită și îți susțin bine glezna. O să îți mulțumești de la primii pași făcuți pe potecă.

 

Rucsacul este și el un element important, în special în drumețiile mai lungi. Dacă la început poate vei scăpa cu folosirea unui rucsac de oraș, după o vreme vei începe să ai dureri de spate și vei fi oricum nevoit să cumperi un rucsac dedicat pentru munte. Acesta are o compartimentare mult mai bună, ajută la disiparea transpirației de pe spate și distribuie greutatea mult mai echilibrat.

 

Desigur, sunt o mulțime de alte elemente care formează garderoba unui om de munte, dar pentru primele tale drumeții pe trasee ușoare acestea sunt minimul necesar. Odată ce capeți experiență îți vei cumpăra cu siguranță și alte elemente suplimentare, în funcție de nevoi.

3. ÎNVAȚĂ CUM SĂ CITEȘTI O HARTĂ

Unsplash | Daniil Silantev

 

Este important să știi unde te afli pe traseu și unde trebuie să ajungi. Acest factor poate să facă diferența între o drumeție agreabilă și o rătăcire panicată prin pădure după ce ai pierdut marcajul. În prezent este ușor să te orientezi, folosind în special o combinație de hărți fizice și de aplicații de munte.

 

Alege să ai cu tine și o hartă fizică pe care o poți păstra într-o pungă specială în caz că te prinde ploaia. Studiază traseul de acasă pentru a te familiariza cât de cât cu acesta pentru când vei fi pe teren, încercând să reții cât de cât principalele puncte de pe traseu. Dacă rămâi fără baterie la telefon, harta fizică va fi partenerul tău de drum și te va duce înapoi la civilizație.

 

Iar pentru că trăim în lumea modernă, îți poți lua pe telefon o mulțime de aplicații cu trasee de munte, care să te ajute să navighezi mult mai precis, cu ajutorul tehnologiei GPS. De principiu, acestea conțin deja multe trasee omologate, dar poți să cauți pe internet fișiere GPX care sunt făcute de alți drumeți și în acest fel vei avea acces și la traseele pe care nu le găsești în aplicație.

 

Unele dintre cele mai bune aplicații de acest gen sunt AllTrails, Outdooractive și Munții Noștri. Acestea au atât variante gratuite, cât și contra cost. Indiferent de aplicația descărcată în telefon, un lucru foarte important este să descarci hărțile în varianta offline. Pe munte sunt puține locurile în care să ai internet, iar aceste aplicații nu funcționează în mod online fără internet și nu vei putea vedea hărțile. Ce poți să mai faci este să pui telefonul pe mod avion, iar în acest mod asiguri și bateria necesară pentru întreg traseul.

4. PORNEȘTE LA DRUM LA MOMENTUL POTRIVIT

Unsplash | Dawid Zawila

 

Știi expresia aia “Cine se trezește de dimineață, departe ajunge”? Ei bine, pe munte este cu siguranță perfect adevărată, însă aici se mai adaugă unele aspecte care te pot interesa de asemenea. Astfel, cu cât pornești mai de dimineață s-ar putea să ai parte de un spectacol al naturii complet diferit față de o oră mai târzie. Aburii care se ridică de pe văi sau ceața de dimineață sunt fenomene deosebit de frumoase care nu apar în restul zilei. De asemenea, traseele sunt mult mai puțin tranzitate în prima parte a zilei și îți vor permite să le parcurgi în deplină liniște uneori.

 

Un al doilea aspect foarte important legat de momentul în care să mergi pe munte este cel dat de vreme. Este destul de clar că nu te vei bucura de o drumeție așa cum îți dorești dacă va ploua ore în șir. Există de asemenea situații când vremea poate fi chiar periculoasă pe munte și este imperios să cunoști evoluția predictibilă a acesteia pentru a nu te supune riscului. O resursă destul de bună pentru a verifica vremea este MeteoBlue, dar există destule alternative în funcție de preferințele fiecăruia.

5. ACORDĂ O CLIPĂ PENTRU A TE PREGĂTI

Unsplash | Holly Mandarich

 

Este bine să începi fiecare drumeție cu un mic moment de pregătire. Chiar și 5 minute sunt uneori suficiente și pot să conteze foarte mult.

Schimbă-te în bocancii de munte, leagă-i bine și verifică încă o dată că ai luat tot ce ai nevoie de la mașină, că telefonul este încărcat și că rucsacul se așează bine pe spatele tău. De asemenea, deși poate ți se pare contraintuitiv, mai verifică o dată vremea. Pe munte aceasta se schimbă foarte des și prin urmare s-ar putea să nu mai corespundă cu ceea ce ai văzut cu o zi înainte.

 

Poți de asemenea să dai un scurt telefon la echipa locală de Salvamont pentru a îi anunța că ești în zonă, că ai de gând să parcurgi un anumit traseu și pentru a te interesa privind starea acestuia. În caz de pericol, vor ști unde să te caute și vor ajunge cât mai repede. De asemenea, nu uita să anunți că părăsești zona la finalul drumeției, pentru a nu crea situații complicate pentru aceștia.

6. NU UITA: NU EȘTI LA MARATON!


Unsplash | Wojciech Then

 

Ai auzit fabula cu broasca și iepurele? Mai știi cum s-a terminat? Cam așa este și pe munte. Cine are pasul constant și nu se oprește des va ajunge la destinație mult mai repede și mai bine decât cineva care se grăbește pe traseu de parcă este la maraton. Dacă îți vei doza bine energia o să te bucuri de drumeție, însă heirupurile te vor obosi inutil și te vor face să te simți epuizat la finalul traseului.

 

De asemenea, dacă faci parte dintr-un grup caută să nu depășești liderul din față și urmărește cadența grupului pentru a te integra cât mai bine în acesta. Uneori în grupuri sunt și persoane care urcă mai încet și practica pe munte este ca acestea să dea ritmul drumeției. Nu te supăra, nu vocifera nimic rău la adresa lor și caută să înțelegi că într-un grup deciziile se iau pentru binele tuturor participanților și nu pentru un individ anume.

7. NU TE PANICA DACĂ TE PIERZI

Unsplash | Andrew Neel

 

Unul dinte cele mai proaste lucruri pe care le poți face când te pierzi pe traseu este să te simți copleșit de situație și să te panichezi. Dacă mergi în direcția aceea s-ar putea să nu iasă nimic bun pentru că panica împiedică gândirea rațională și te face să iei decizii pe care în mod normal nu le-ai lua.

Oricui i se poate întâmpla să se abată puțin de la traseu. S-ar putea să nu fi fost atent la o bifurcație și să fi nimerit pe o potecă făcută de animale care părea că este traseul tău. Dacă mergi de câteva minute și nu mai vezi niciun marcaj este deja un semnal că ceva nu este bine. Astfel, cea mai bună variantă este să verifici pe aplicație dacă te afli pe direcția cea bună sau nu.

 

Ține minte că atunci când nu mai găsești marcajul cel mai bun lucru pe care îl poți face este să te întorci la ultimul copac unde l-ai văzut și să cercetezi puțin zona pentru a vedea care este direcția potrivită.

8. UITĂ-TE ȘI LA PICIOARE

Unsplash | Wes Hicks

 

S-ar putea să ți se pară inutil să te uiți și pe unde mergi. Obișnuința de la oraș în care terenul este plat, amenajat și în general lipsită de obstacole își poate spune cuvântul asupra oricui. Însă pe munte lucrurile stau complet invers. Traseele sunt rareori pe poteci plate care să nu aibă nimic de care să te poți împiedica.

 

De regulă vei avea de înfruntat rădăcini de copac ieșite prea mult din pământ, pietriș frământat pe care poți aluneca, frunze umede care invită la căzături și tot felul de ridicături, șanțuri, smocuri mai mari de iarbă și altele care te pot pune în dificultate dacă nu ești atent. Ca să nu mai zicem că sunt zone în țară unde dai și de vipere și atunci nu vei dori să vezi dacă textura pantalonului este mai rezistentă decât dinții reptilei.

9. OBIȘNUIEȘTE-TE CU LEGILE NESCRISE ALE MUNTELUI

Unsplash | Daniel Llorente

 

Spre deosebire de mersul pe stradă, într-un oraș aglomerat, pe munte sunt o serie de legi nescrise pe care este bine să le cunoști pentru a arăta respect față de ceilalți drumeți. Atunci când manifești grijă față de alte persoane cu care te întâlnești pe potecă de fapt perpetuezi aceste reguli și faci ca drumețiile pe munte să fie un pic mai speciale decât plimbările de zi cu zi unde lumea este concentrată să ajungă cât mai repede unde are treabă.

 

  • Dacă vezi pe cineva că urcă panta spre tine, oprește-te și lasă-l să treacă pe lângă tine. Și chiar dacă nu este pantă, este o dovadă de respect să faci asta și pe teren drept, în special în zone unde poteca este îngustă.

 

  • La fel ar trebui să faci și dacă cineva este în spatele tău și deja mergeți în tandem. Fiecare are un ritm propriu și nu este plăcut să îl rupi dacă se poate.

 

  • Nu uita să saluți drumeții pe care îi întâlnești pe traseu. Da, în oraș nu faci asta, dar pe munte lumea este puțin mai specială și se obișnuiește să se dea binețe destul de des chiar și în ziua de astăzi. De asemenea, nu ezita să ceri informații de la alți turiști și nici nu refuza să oferi asistență dacă ți se solicită.

 

  • Dacă te afli într-un grup și aveți o conversație interesantă asigură-te totuși că nivelul acesteia nu deranjează alte persoane de pe potecă și că liniștea pădurii nu este perturbată. Lumea vine pe munte pentru a se deconecta și a găsi liniște, nu râsete puternice și țipete pe traseu.

 

  • Este cu atât mai mult valabil dacă vrei să asculți muzică tare pe telefon sau la o boxă portabilă. Puține lucruri deranjează mai tare pe munte decât o boxă cu sonorul dat tare pe care o auzi de la sute de metri distanță.

 

  • Dacă ai un câine cu tine asigură-te că este obișnuit cu oamenii și că nu va crea vreo problemă. Chiar dacă este un animal prietenos, ar trebui totuși să fie în lesă pentru că sunt și oameni care au teamă de câini și s-ar putea sa fie speriați de un câine de talie mare lăsat liber prin pădure.

 

  • Rămâi pe potecile oficiale. Sigur, s-ar putea să ți se pară contraintuitiv uneori să mergi pe poteca bătătorită de miile de pași dinaintea ta când pare că ai alternative mai facile. Dar gândește-te la habitatul pe care îl distrugi sub ghetele tale și la faptul că se vor crea în timp poteci alternative care pot confuza unii drumeți.

 

  •  Nu lăsa mizerie în urma ta. Este foarte urât să vezi ambalaje de tot felul pe poteci, prin pădure sau mai rău prin râuri de munte. Acestea poluează ecosistemul, strică aspectul vizual al potecii și îi invită și pe alții să arunce gunoaie unde deja s-au mai strâns și altele. Evită acest lucru și cară gunoaiele până la primul oraș.

 

  1. NU LĂSA NIMIC ÎN URMA TA

Unsplash | Brian Yurasits

 

O regulă foarte, foarte importantă pe munte, indiferent de dificultatea traseului sau de faptul că te afli într-o zonă mai mult sau mai puțin turistică este să respecți natura și pe ceilalți drumeți de pe traseu.

 

Asta înseamnă să nu arunci mizerie pe jos, nici chiar coji de fructe, care deși sunt biodegradabile totuși strică aspectul traseului și pot invita și pe alții să facă același lucru. De asemenea, nu părăsi traseul oficial, pentru că pe lângă faptul că te poți ușor rătăci, în timp se formează poteci alternative care pot crea confuzie celor veniți pentru prima dată pe acel traseu.

 

Mediul înconjurător trebuie să fie precum casa ta, în așa fel încât să se bucure și alții de el în viitor. Nu îndoi crengile copacilor, nu rupe mănunchiuri de flori, nu arunca bolovani în apă și abține-te de la zgomote puternice care pot speria animalele sălbatice din zonă. Iar dacă tot suntem la rubrica sunete, încearcă să nu asculți muzică la nivel ridicat pe traseu deoarece s-ar putea să nu fie pe placul multor persoane pe care le vei întâlni pe potecă.

 

Este un lucru fenomenal faptul că din ce în ce mai multă lume dorește să descopere natura și munții, dar împreună cu acest lucru începe să crească și impactul nostru asupra mediului prin care trecem. Așa că haideți să fim responsabili și să lăsăm natura așa cum este.