Circuite

Oltenia de sub munte

La inceputul lunii februarie va propunem o excursie de 2 zile in care vom vizita tinutul valcean sau al doilea judet din tara in ceea ce priveste numarul de manastiri, schituri si asezaminte monahale. Mai mult, judetul Valcea este primul judet atestat documentar din Romania, asadar aceste meleaguri sunt incarcate de o istorie bogata si captivanta, iar monumentele istorice si ecleziastice valcene stau marturie vie a bogatiei tarii.

 Program:

Ziua 1 - 06.02.2021

Prima vizita va fi in Horezu, un oras orientat catre activitati de artizanat specific romanesc, precum olaritul. Ceramistii din zona sunt adevarati mesteri care respecta traditia si care au facut saltul de la etnografic la artistic, de la utilitar la estetic, produsele de lut devenind adevarate opere de arta.

Vom face si noi o oprire la un atelier de ceramica pentru a intelege tehnicile folosite si pentru a ne crea propriul obiect din ceramica. Ramanem in zona pentru a vizita Manastirea Hurezi, cea mai de seama ctitorie a domnului Constantin Brancoveanu, inaltata in anul 1693. Aceasta a fost introdusa in Patrimoniul UNESCO in anul 1995. Printre manastirile monumente istorice care impodobesc pamantul romanesc, Manastirea Hurezi este considerata, impreuna cu schiturile sale,  cel mai reprezentativ complex de arhitectura, definitoriu pentru “stilul brancovenesc”.

La numai 10 km de Horezu, vom vizita “Complexul Muzeal Maldaresti”. Acesta a fost organizat intr-un cadru natural pitoresc si reuneste Culele Greceanu, Duca, precum si Casa Memoriala I.G.Duca. Etimologia cuvantului „cula” deriva din turcescul „kule”, care desemneaza un turn, iar in spatiul romanesc defineste, prin extensie, o locuinta intarita in forma de turn. Ridicate de boieri olteni, ca masura de aparare impotriva amenintarii incursiunilor pasalelor de la Vidin si Ada-Kaleh si cetelor de haiduci care se inmultisera ingrijorator, culele au dainuit pana in zilele noastre facand dovada rezistentei lor.

Seara ne vom caza la pensiunea “Casa Cucu” din Costesti, pensiune traditionala olteneasca, unde vom servi cina, pregatita de catre gazdele noastre si vom continua sa ne distram pana tarziu in noapte.

 

Ziua 2 -  07.02.2021

 

Servim micul dejun, ne luam la revedere de la gazdele noastre si ne indreptam catre Cheile Bistritei care masoara o lungime de doar 1.2 km. Acestea ne vor suprinde la fiecare pas, fiind cele mai inguste chei de calcar din Romania. Tot aici vom vizita si Pestera Ursilor (pentru vizita vom avea nevoie de frontala) care impresioneaza prin inaltimea tavanului. 

Urmatorul obiectiv va fi Biserica “Dintr-un Lemn” care este construită din lemnul unui singur trunchi de stejar secular, iar la construcție nu s-au folosit cuie. Conform legendei, într-o noapte a anului 1570, un oier sau un călugăr  pe nume Radu a adormit la umbra unui stejar secular. În vis, i s-a ivit Dumnezeu, care l-a îndemnat să caute o icoană a Fecioarei Maria într-o scorbură a copacului, icoană care să devină odorul bisericii pe care el, Radu, o va construi din lemnul acelui stejar, fără a folosi nicio altă scândură luată de la un alt arbore.

Dimineata devreme, oierul s-a trezit si, cautand in scorbura stejarului, a gasit cu stupoare icoana despre care i-a vorbit Dumnezeu in vis. Indarat, el a lasat oieritul si s-a apucat sa ridice biserica poruncita. Desi nu cunostea nici dulgherie, nici tamplarie, ajutat de Dumnezeu, care i-a indrumat bratul, oierul a reusit sa inalte biserica. Desi foarte mica, biserica arata ca o bijuterie arhitecturala in care, de indata ce intri, ai impresia ca simti imbratisarea Domnului.

 Calatoria noastra va avea ca ultim obiectiv o frumoasa plimbare prin padure de aproximativ 3 ore pana in satul Firijba. Un cătun din comuna Popești din Vâlcea este cunoscut drept cel mai vechi sat din România. Istoricii susțin că Firijba ar fi supraviețuit încă de pe vremea dacilor. Atestarea documentară apare abia în anul 1850, atunci când domnitorul Cuza menționează locul în nomenclator cu 100 de persoane. Astăzi în Firijba mai locuiesc 11 familii, iar vârsta medie a locuitorilor este de 80 de ani.

 

Revenim acasă mai bogați în experiențe pe care cu siguranță nu le vom uita niciodată! 

 

 

Plecare: Sambata, 06.02.2021, ora 06:00 cu autocar/microbuz/minivan, în funcție de numărul de participanți, din Piața Victoriei, parcarea centrală.

 

Întoarcere: Duminică, 07.02.2021, orele 22:00, în funcție de trafic, la Piața Victoriei, parcarea centrală.

 

 

Preț: 300 RON

Pret Adventures Club Member: 270 RON (vezi regulamentul Adventures Club aici)

**ACCEPTĂM TICHETE DE VACANȚĂ**

 

**Rezervarea se face prin plata integrală a excursiei.

 

Prețul include:

- Transport cu autocar,

- Ghid Național,

- Însoțitor grup,

- Cazare la pensiunea Casa Cucu in camere duble si triple,

- Mic dejun si cina,

- Surpriza din partea agentiei.

 

Prețul nu include:

  • Alte mese decat cele specificate,
  • Intrările la obiective,
  • Alte cheltuieli personale.

 

 

Grup minim de participanți: 8

Grup maxim de participanți: 20

 

 

* Termen de plată: 02.02.2021, în limita locurilor disponibile!

* Valoare incorecta!

* Valoare incorecta!

* Valoare incorecta!

* Valoare incorecta!

* Valoare incorecta!

Valoare incorecta

Valoare incorecta

Invalid Input

* Te rugam sa completezi acest camp

Acord de prelucrare al fotografiilor si clipurilor video efectuate cu turistul in aceasta excursie de catre agentia de turism DCR Adventures, in vederea postarii pe site-ul www.dcradventures.ro si pe conturile de social media ale agentiei.

Valoare incorecta

Valoare incorecta

Acest formular colecteaza informatiile necesare pentru efectuarea rezervarii si generarea unei facturi de plata.
Verificare Anti SPAM
Arata alta imagine Valoare incorecta


 

Social Media

Plata Online

  • Sigla PlatiOnline
© 2019 Agentia de turism DCR Adventures SRL Toate drepturile rezervate.